בשבועות האחרונים, הרשתות החברתיות וגורמים מסוימים בישראל מפיצים שמועות על הכנות מצריות למלחמה נגד ישראל. סרטונים מטרידים המציגים שיירות של כלי רכב צבאיים מצריים, איומים לכאורה על הכור בדימונה ותיעודים של "תרגילים" מצריים נגד מוצבים ובסיסים ישראליים הופצו ברשת. ברקע: ה"תוכנית" של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, לפינוי עזה והסירוב המצרי לקבלה.
בדיקה של פייק ריפורטר וגורמים נוספים העלתה כי מדובר בעיוותים שמפיצים צייצנים וערוצי חדשות אלטרנטיביים, המערערים את הציבור הישראלי והמצרי ומלבים את המתיחות. זאת בזמן שמצרים מתווכת בעסקה בין ישראל לחמאס וממשיכה בשיתוף פעולה ביטחוני עם ישראל.
מהבדיקה שלנו עולה, כי ה"דיווחים" בנושא החלו בתחילת 2025, והתדירות שלהם זינקה בשבועיים הראשונים של חודש פברואר. המפיציצים העיקריים, הם גופי תקשורת ימניים, אתרי חדשות אלטרנטיביים, משפיענים ועיתונאים המזוהים עם "מכונת הרעל". נראה שהשיח התחלק למספר תתי-קטגוריות: "המצרים מתעצמים צבאית", "הסכם קמפ דייוויד הוא אשליה" ו"למצרים יש מדיניות אנטי ישראלית". השיח נסוב בעיקר סביב ההתעצמות המצרית הצבאית, אולם בדיקה של אתר ynet מול גורמי ביטחון העלתה כי "בקהיר רחוקים ממוכנות למלחמה נגד ישראל. הגורמים דחו את הטענות שעולות מצד אותם צייצנים וגופים אלטרנטיביים, והבהירו כי מי שעומד מאחורי אותם פרסומים איננה מצרים – שם, לדבריהם, 'יודעים לעשות זאת היטב כשרוצים'".
הנה דוגמא לדיווחים כוזבים כאלה, שנשענו על תמונות של תרגילים ישנים של הצבא המצרי, ודיווח מרשת RT – ערוץ התעמולה הרוסי של הקרמלין, שמצטיין בהפצת דיסאינפורמציה.
אפשר לראות כאן ש-PUSH, ערוץ חדשות אלטרנטיבי, שעל פי דיווח ב"הארץ" קיבל לא אחת כספים משרים וחברי כנסת מהליכוד, פירסם ציטוט של שגריר ישראל בארה"ב, לפיו מצרים מפרה את הסכם השלום. גם כאן, התמונה ישנה, משנת 2017.

לאור התרבות הדיווחים הללו, החלו לבדוק בצה"ל האם גורמים אזוריים בעלי אינטרס עומדים מאחורי הפרסומים הללו, שנועדו לחבל ביחסי מצרים-ישראל. לפי דיווח בוויינט, "גורמים בישראל משוכנעים כי גורמים בעלי עניין מנסים לערער את היחסים בין המדינות, ולכן מקדמים מידע כוזב לגבי היערכות מצרים למלחמה מול ישראל, תוך שימוש בסוכני השפעה".
עוד מהכתבה: "צה"ל הבהירו כי מדובר בסרטונים מזויפים שהופקו באמצעות טכנולוגיות AI, ואף פרסמו הכחשה רשמית וכינו את הניסיונות הללו: "ניסיונות חשודים להפצת סרטונים מזויפים באמצעות חשבונות מפוקפקים ושקריים… היו ערניים ומודעים לניסיונות אלה"."
כל האינדיקציות מצביעות על כך שמדובר בקמפיין השפעה, שנועד לזרוע כאוס ולייצר מתיחות בין ישראל ומצרים. אנו ממליצים לכם לצרוך חדשות ממקורות מידע מהימנים, לא להסתמך על ערוצי חדשות אלטרנטיביים בטלגרם ולהטיל ספק בשמועות שרוחשות ברשתות החברתיות.