איך לא להפוך לסוכן איראני

פנה אליכם משתמש חשוד ברשת שמדבר בעברית משובשת? ביקשו מכם להפיץ תכנים משונים? נתקלתם בגרפיקות לא שגרתיות עם מסרים קיצוניים? עצרו! כל אלה סימני אזהרה למבצעי השפעה זרה.

בשנים האחרונות ארגון פייק ריפורטר חשף מאות חשבונות זרים שפועלים ברשת שלנו ומנסים להתחזות לישראלים אמיתיים. המטרה: לאסוף עלינו מידע, להעמיק את הקיטוב ולייצר כמה שיותר כאוס.

הנה כמה סימנים שיעזרו לכם להבין אם הבחורה שכתבה לכם משום מקום, היא בעצם פרהד מטהרן.

שפה

פרופילים זרים עושים טעויות בעברית. שימו לב לשגיאות כתיב, ניסוחים משונים, טעויות בתחביר, בלבול בין זכר לנקבה ואיות לא נכון של שמות. כל אלה סימני אזהרה. מקורן של רבות מהטעויות הוא בתרגום אוטומטי, ולעתים אפילו משתרבבים אל תוך הטקסט סימני פיסוק בערבית/ פרסית (לדוגמה – סימן שאלה הפוך ؟).

גרפיקות – המון המון גרפיקות

מבצעי השפעה זרים משקיעים המון ביצירה של גרפיקות, פוסטרים וכרזות. לעיתים הן יכילו מסרים מסיתים ולעיתים קרובות השפה בהן תהיה משובשת. במהלך השנים גילינו שרבים מהפרופילים הזרים מציגים עצמם כמעצבים/עיתונאים ובמהלך האינטראקציה עם ישראלים הם ינסו לשכנע אתכן להפיץ תמונות ברשתות החברתיות, או אפילו לתלות פוסטרים ברחבי ישראל. הפוסטרים המופיעים פה למשל נתלו ברחובות בארץ, אבל נוצרו רחוק מאוד מפה. כנראה באיראן. 

איסוף מידע

פרופילים זרים יכולים לפנות אליכם בכל הפלטפורמות: טלגרם, ווטסאפ, פייסבוק, אינסטגרם ו-X (טוויטר). הם עשויים להתחזות לפעילי מחאה ולבקש מכם חומרים הכוללים תמונות מהפגנות או אפילו מידע על אתרים מרכזיים בישראל, הכל לכאורה למען פעילות לגיטימית. אם פנו אליכם בווטסאפ או בטלגרם היכנסו לפרטי המשתמש ובדקו או למספר הטלפון שלו יש קידומת ישראלית (972+). אם לא – זהו דגל אדום.

פנה אליכם פרופיל חשוד? נתקלתם בתכנים שנראים לכם זרים? לא בטוחים? דווחו לנו. מבטיחים לבדוק ולחזור אליכם. 

שתפו את המדריך