בואו לגלות מה גרם לערוצי "חדשות" אלטרנטיביים כמו "פוש" לפרסם למאות אלפי עוקבים תמונה שגויה של שלושה חיילים שנהרגו ברצועה, ואיך הם בפועל הדהדו תעמולה פרו-פלסטינית.
בתאריך 9 בדצמבר 2024 נהרגו שלושה חיילים בג'באליה: סמ"ר עידו ז'נו, סמ"ר ברק דניאל הלפרן, וסמל עמרי כהן. במקביל, החל לרוץ ברשת צילום מסך מסטורי שהעלו שלושה חיילים אחרים, עם הכיתוב "היידה יום אחרון".
הסטורי המקורי עלה ביום ראשון, ה-8.12, בשעות הערב, בחשבון האינסטגרם של אחד מהם.
כמה שעות לאחר מכן, ביום שני, ה-9.12, בשעה 2:20 בלילה, מצאנו תיעוד של הסטורי בחשבון פייסבוק של פלסטינית בשם Nisreen Razayna, בעלת כ-2,400 עוקבים, כנראה במקור מג'באליה. לא מן הנמנע שהיא מצאה את הסטורי של החיילים לפי התיוג של המיקום באינסטגרם. בפוסט היא ייחלה לכך שהצבא ייסוג מעזה.
בשעות הצהריים, הסטורי המשיך להתפשט בחשבונות פייסבוק של פלסטינים, אך ללא קשר לתקרית בה נהרגו שלושת החיילים. רק בסביבות השעה 18:30, החלו חשבונות של ערוצי חדשות ועיתונאים פלסטינים משפיעים לרמוז או לטעון מפורשות שמדובר בתמונה של השלושה. בשעה 18:46 זיהינו את הכניסה הראשונה של הפייק לפיד הישראלי: ערוץ החדשות האלטרנטיבי "הפרגוד" העלה את התמונה עם הכיתוב: "החיילים ההרוגים היום בג'אבליה בתמונה יחד, יום לפני המוות עם כיתוב מחריד".
כמה דקות אחרי "הפרגוד" שיתפו את התמונה עם הקונטקסט השקרי גם ערוצי החדשות האלטרנטיביים בטלגרם "צאפ מגזין" ו"חדשות בטחון מהשטח ללא צנזורה". רק לשני הערוצים האלה יחד למעלה מ-80 אלף עוקבים, והעדכון על הסטורי של החיילים קיבל יותר מ-7,000 צפיות.
החל מהשעה 19:05 החלו משפיענים פרו-פלסטינים בפייסבוק וב-X לפרסם את הסטורי של החיילים, עם מסגור שמלגלג על מותם. לאותם חשבונות יש מיליוני עוקבים, והפוסטים שלהם קיבלו במצטבר לפחות 50 אלף צפיות.
בשעה 19:13 העלה חשבון האינסטגרם של פוש איי אל את התמונה של החיילים, באותו מסגור שראינו גם בערוצי החדשות האלטרנטיביים האחרים: "מצמרר: שלושה מהחיילים שנפלו היום, בתמונה מאתמול בג'אבליה". הפוסט שלהם קיבל למעלה מ-4,300 לייקים בטרם נמחק. באותה שעה בדיוק, הסטורי של החיילים הגיע גם לטיקטוק. הפוסט בדוגמה, מחשבון בשם ״7777ani7777״ קיבל 46 אלף צפיות, למעלה מ-4,300 לייקים ו-140 תגובות.
אתר "סרוגים" העלה ב-19:19 ידיעה על הסטורי של החיילים עם הכותרת: "מצמרר: הסטורי האחרון שהעלו הלוחמים שנהרגו בעזה". הידיעה חתומה רק ע"י "חדשות סרוגים", ונכון לעכשיו לא מופיע בה צילום המסך של הסטורי, אבל הוא מתואר בה לפרטים. נכון לכתיבת שורות אלה, הכתבה עדיין באוויר. דקות אחרי שעלתה הכתבה ב"סרוגים", הסטורי המשיך להתגלגל בחשבונות X וטלגרם פרו-פלסטינים ופרו-חמאס, והגיע לעוד עשרות אלפי צפיות. בין היתר ל-GAZA NOW, ערוץ הטלגרם תומך חמאס מהגדולים ברשת.
ב-19:52 העלה גלעד רוזן, משתמש ב-X, פוסט בו כתב ששלושת החיילים מהסטורי חיים, ושהמפקד שלהם נאלץ להרגיע את הוריהם, שנבהלו מהדיווח. זה כמובן לא מנע מהמסגור השיקרי של הסטורי להמשיך ולהסתובב ברשת, בחשבונות ישראלים וחשבונות פרו-פלסטינים.
לסיכום: חיילים שהעלו סטורי של עצמם מג'באליה, ותייגו את המיקום שלהם, יצרו תגובת שרשרת של פייק ניוז, שבסופה גם חשבונות וכלי תקשורת מהעולם הערבי, וגם חשבונות וערוצי חדשות אלטרנטיביים מישראל, טענו שהם נהרגו.
אנחנו לא יכולים לעשות הרבה עם אנשים וערוצי חדשות מחוץ לישראל שמפרסמים פייק, אבל יכולים לדרוש ולצפות מערוצים ישראלים שתופסים את עצמם כגופי חדשות, לקחת אחריות על התוכן שהם מפרסמים, לבדוק אותו לפני הפרסום, ולכל הפחות להסיר אותו אם מתברר שנעשתה טעות.
הטעויות הרשלניות של אותם ערוצי "חדשות" אלטרנטיביים הן תוצר של חוסר אחריות. הן גורמת לנזק עצום לחברה וכמו שראינו במקרה הזה, גם לחיילים ומשפחותיהם. אנחנו שבים וממליצים לציבור לצרוך בזהירות רבה חדשות מאותם ערוצים ולהצליב מידע עם עיתונות מקצועית. נתקלתם בתוכן חשוד או בעייתי באותם ערוצים? דווחו לנו.